noodverordening tot 9 februari: veiligheidsrisicogebied

Zojuist kwam bij ons het bericht binnen dat vanaf dinsdag 26 januari tot tenminste 9 februari een noodverordening van kracht is voor heel Eindhoven.

De gezagsdriehoek van burgemeester / politie / Openbaar Ministerie hebben via een noodverordening afgekondigd en is besloten dat heel Eindhoven nu een zogenaamde ‘veiligheidsrisicogebied’ is.

onrustig in onze stad

Het blijft helaas onrustig in onze stad. Van alle kanten ontvangen de instanties signalen die aanleiding geven dat er wanordelijkheden kunnen ontstaan. De locaties die daarbij genoemd worden wisselen. Natuurlijk houdt de politie dit, samen met de gemeente, nauwlettend in de gaten. Waar nodig moet de politie kunnen ingrijpen. Dat kan op dit moment het beste door een noodverordening vast te stellen voor de hele stad. Naast de noodverordening is de hele stad in deze periode ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

wat bekent een noodverordening?

Voor heel Eindhoven geldt het volgende:

  • niemand mag zich zonder redelijk doel ophouden in de stad;
  • niemand mag zijn of haar gezicht volledig bedekken (mondkapjes uitgezonderd);
  • er geldt een verbod op samenscholing;
  • er geldt een verbod op vuurwerk en objecten die als wapen kunnen worden gebruikt.

wat kan deze noodverordening voor mij betekenen?

De noodverordening geeft de politie de mogelijkheid om personen die in onze stad rondlopen met kwade bedoelingen of van plan zijn om geweld te gebruiken, snel aan te pakken. Om er zo voor te zorgen dat anderen veilig blijven en dat vernielingen en plunderingen uitblijven is het voor de politie nu mogelijk om mensen preventief te fouilleren.

avondklok van 21:00u. tot 04:30u.

De eerder ingestelde avondklok, waarbij het niet toegestaan om op straat te zijn (uitzonderingen daargelaten), is nog steeds van kracht. Tussen 21:00u. tot 04:30u. mag u niet op staat zijn en kunt u een boete krijgen van maximaal €95 per overtreding. Deze avondklok maatregel is in ieder geval van kracht tot 10 februari 2021.

Op dit moment roept de politie op om vooral alert te blijven en verdachte zaken te melden bij de politie 0800-8844.

 


Meer over de achtergronden en aanleiding, zie dit artikel in het Eindhovens Dagblad:
Rust teruggekeerd in Eindhoven: veel vernielingen in de binnenstad, politie houdt oogje in zeil

Lees hier het besluit vaststellen noodverordening van de gemeente en het besluit aanwijzen veiligheidsrisico.

Voor meer informatie wat een noodverordening is, lees hier een Wikipedia pagina.