Koolmonoxide risico: alle appartementen moeten worden gecontroleerd

UPDATED – Deze week zijn wij tot de conclusie gekomen dat er een risico is op koolmonoxide in een of meerdere appartementen. Op woensdag 26 mei (op deze dag zullen ook de schilders overal het schilderwerk nalopen) zal er een controle plaatsvinden in elk appartement.

Update, zie onderaan deze pagina.

In de Algemene Ledenvergadering van afgelopen december hebben we gesproken dat de dakkappen (simpel gezegd: de schoorstenen op het dak) aan het verroesten zijn. De oorzaak is, volgens de deskundigen, dat er waarschijnlijk verwarmingsketels zijn die verkeerde zijn aangesloten op de dakkappen.

Als er verwarmingsketels verkeerd zijn aangesloten, dan bestaat er een risico dat er koolmonoxide vrijkomt in de appartementen of winkels. We kunnen en willen geen enkel risico lopen op koolmonoxidevergiftiging en dus ondernemen we direct actie als bestuur, namens de Vereniging van Eigenaren. Maar er is ook het een en ander wat iedereen zelf (nu al) kan doen.

Wat is de oorzaak?

Van VR-ketel naar HR-ketel

Alle appartementen en winkels zijn 25 jaar geleden opgeleverd met een VR (verbeterd rendement) verwarmingsketel. Deze soort ketels worden niet meer gemaakt en mogen (eigenlijk) ook niet meer geplaatst worden. Dus als de verwarmingsketel aan vervanging toe is, dan zal die vervangen worden door een HR (Hoog rendement) verwarmingsketel. Deze ketel zorgt voor warm water en de verwarming van het appartement of winkel.

HR-ketel = speciaal afvoerkanaal

Zo een HR-ketel mag niet zomaar aangesloten worden op ‘de schoorsteen’ (officieel: rookgasafvoerkanaal). Er moet een speciale nieuwe buis door het bestaande kanaal getrokken worden, van de verwarmingsketel tot aan het dak. Dit omdat een HR-ketel zorgt voor veel meer vocht met een hoge zuurgraad in het kanaal.

HR-ketel niet goed aangesloten?

Als voor zo een nieuwe HR-ketel niet een nieuw kanaal wordt aangebracht kan er schade ontstaan aan het kanaal. Door de hoge luchtvochtigheid en zuurgraad kan het kanaal gaan roesten en (dus) gaan lekken.

Door zo een lek kan er koolmonoxide vrij komen in je eigen appartement, maar ook in de appartementen erboven of eronder.

Dakkappen verroest = verkeerde kanalen = kans op koolmonoxide

De verroeste dakkappen zijn de aanleiding dat we aannemen dat er een kans bestaat op koolmonoxide in de woning. Daarom ondernemen we nu actie en vragen we ook alle eigenaren en bewoners zelf actie te ondernemen.

Onderzoek in elk appartement / winkel

Op woensdag 26 mei is er toegang nodig tot jouw verwarmingsketel.

In samenwerking met de erkende installateurs van Waaijers Installaties zal elke verwarmingsketel onderzocht worden. Vastgesteld zal worden of er een VR- of HR-ketel is geïnstalleerd en of er gebruik gemaakt is van het juiste rookgasafvoerkanaal.

Er zijn twee conclusies mogelijk: alles is juist geïnstalleerd en er is geen risico, of er is iets niet goed geïnstalleerd en er is een risico op koolmonoxidevergiftiging.

Als de installatie niet goedgekeurd kan worden

De installateur van Waaijers Installaties is verplicht om ter plekke de verwarmingsketel af te sluiten als de verwarmingsketel niet goed is aangesloten op/met het juiste rookgasafvoerkanaal. Dat betekent dat er vanaf dat moment geen warm water meer is en de verwarming niet meer werkt.

We zullen zorgen dat de installateur de juiste materialen bij zich heeft om direct de rookgasafvoerkanaal te herstellen. Dan hoeft de verwarmingsketel niet afgesloten te worden.

Het direct aanbrengen van het juiste rookgasafvoerkanaal kan alleen na goedkeuring van de betreffende eigenaar ter plekke. Hou, in deze situatie, rekening met kosten tussen de €1000 en €2000 (ook afhankelijk van het aantal meters tussen de verwarmingsketel en het dak).

Geef ze op 26 mei toegang: de schilders én de installateur

We hebben het zo kunnen regelen dat de installateur en de schilders op dezelfde dag komen. Dus op woensdag 26 mei komen de schilders bij jou in het appartement het schilderwerk nalopen én komt de installateur de verwarmingsketel controleren. Zorg dat ze ook bij jou naar binnen komen; ben zelf thuis of regel dat er iemand bij jou in huis de deur open kan doen.

Wat nu te doen?

We raden alle appartementseigenaren aan de volgende stappen te ondernemen:

  • schaf een koolmonoxide melder aan en plaats die bij de verwarmingsketel
  • controleer zelf / laat controleren of het juiste rookgasafvoerkanaal is gebruikt
  • recent de verwarmingsketel laten vervangen? controleer bij je installateur of hij het rookgasafvoerkanaal heeft vervangen (en laat dat anders alsnog doen)
  • zorg dat op woensdag 26 mei iemand aanwezig is om toegang te geven tot de verwarmingsketel in jouw appartement

 

 

 

Voor meer informatie over koolmonoxide in het algemeen en het kopen van koolmonoxide melders, zie dit artikel van de consumentenbond.

 

Voor alle up to date afspraken en gebeurtenissen en planningen, zie ook de agenda van de VvE de Bergen V.
(disclaimer: we doen ons best om deze agenda zoveel mogelijk actueel te laten zijn) 

 

 

UPDATE donderdag 14 oktober 2021:

finale controle op 10 november

Inmiddels hebben verschillende eigenaren waarbij een foutieve rookgasafvoer zijn geconstateerd aanpassingen laten doen aan hun verwarmingsinstallatie. Van 3 eigenaren weten we op dit moment niet wat de stand van zaken is, of hun verwarmingsinstallatie nu ook daadwerkelijk aangepast is en veilig is.

Vandaag zijn er brieven gestuurd naar deze eigenaren én naar de huurders van die panden dat er 10 november een laatste controle plaats zal vinden.

Deze controle zal worden gedaan door een gecertificeerd, erkend en daarvoor door de overheid gemachtigde monteur. Als deze monteur een onveilige situatie constateert dan is hij gemachtigd de verwarmingsinstallatie af te sluiten. Als de monteur niet wordt toegelaten tot het pand, dan kan hij het netwerkbedrijf van de gasleverancier verzoeken om de gasaansluiting van het pand af te sluiten.