Glasvezel internet: aanleg in alle appartementen

Na veel gesprekken om het te coördineren gaat het eindelijk gebeuren: maandag 21 juni start de aanleg van glasvezel internet!

Grote projecten worden georganiseerd door veel mensen met allemaal verschillende verantwoordelijkheden. Uiteindelijk zijn er 5 bezoeken ter plaatse (en heel veel telefoontjes en mails) nodig geweest om alle appartementen en winkels in ons gebouw in een week tijd van glasvezel internet te voorzien. Goed werk heeft tijd nodig? 😉

Maar ook: we hebben het nog nooit zo ‘druk’ gehad in en rond ons gebouw. We doen ons best om alles in goede banen te geleiden, maar we ontkomen niet aan wat er buiten ons om georganiseerd of besloten is. Vandaag (maandag 7 juni) kregen we te horen dat de aanleg gaat starten op 21 juni en de gehele week gaat duren; we stellen je dus zo snel mogelijk op de hoogte.

Wat gaan ze doen?

Alle woningen krijgen gratis een glasvezel internet kabel aangelegd tot in de meterkast, daar waar ook de huidige internetaansluiting de woning of winkel binnen komt. De kosten voor deze kabel worden betaald door een maatschappij die later die leidingen verhuurd aan bijvoorbeeld T-Mobile; zij moeten huur betalen voor het gebruik van de glasvezel.

Als bewoner / eigenaar van een appartement of winkel betaal je helemaal niets voor de aanleg van glasvezel internet tot in je meterkast.

Moeten de monteurs ook bij mij in de meterkast?

Kort antwoord: ja.
Lang antwoord: alle leidingen naar de meterkasten (elektriciteit, internet, gas, etc.) lopen via leidingen kokers op de 1ste en 3de etage. Via alle meterkasten op de 1ste etage is er een verbinding naar de meterkast daar recht boven, op de 2de etage. Zo is het ook op de 3de etage (leidingen koker) en vierde etage.

Tijdens de werkzaamheden: Wat merk ik in en rond het gebouw?

De glasvezel internet kabel ligt al, vanaf de straat, in de bestrating van ons parkeerterrein. Bij de achterdeuren van de winkels en aan de zijkant van het trappenhuis zal de kabel weer opgegraven worden en zullen er gaten in de fundering geboord worden waar de kabels doorheen getrokken worden.

In het trappenhuis komt de kabel in de kelder binnen en gaat daarna via de houten schacht in de hoek naar de 1ste en 3de etage. Vanuit die hoek op de 1ste en 2de gaan de kabels via de leidingen koker naar de galerij toe. Al met al zullen dus alle houten leidingenkokers in het trappenhuis en op de twee etages volledig opengemaakt worden.

We hebben de toezegging van de maatschappij die aan gaat leggen dat alles in originele staat zal worden teruggebracht. Er zal geen schade zijn, zo is ons schriftelijk in een overeenkomst toegezegd.

Is de aanleg gratis?

Ja, de aanleg is nu gratis.
Als je de aanleg niet nu laat plaatsvinden, maar op een latere datum, dan zijn daar kosten aan verbonden. Inschatting is dat alleen de aanleg van de glasvezel (dus bovenop aansluitkosten) tussen de €200 en €750 per woning gaat kosten. Ook al wil je nu geen glasvezel, het is verstandig om het nu wel aan te laten leggen.

Moet ik nu meteen een glasvezel internet aansluiting nemen?

Nee, er is geen enkele verplichting een glasvezel internet aansluiting te nemen. Niet van T-mobile of van welke andere maatschappij dan ook. Dit gaat alleen om de aanleg van glasvezel internet tot in de meterkast.

Wanneer komen ze bij mij aanleggen?

Het schema van datum en tijd is strak; er moet telkens per twee boven elkaar liggende appartementen  glasvezel internet  in de meterkast aangelegd worden. Alle werkzaamheden zullen worden uitgevoerd in week 25, van maandag 21 juni t/m vrijdag 25 juni.

tabel werkzaamheden glasvezel aanleg

Moet ik / iemand thuis zijn?

Ja, op de aangegeven momenten in het schema moet er iemand zijn die de monteur toegang kan geven tot het appartement en de meterkast. Lukt het niet? Geef dan een sleutel af aan de buren of aan een van de bestuursleden.

Hoe krijg ik glasvezel internet?

Wil je ook daadwerkelijk glasvezel interneg in de woning of winkel? Dan zul je daar zelf een abonnement voor af moeten sluiten die het beste bij jou past. Dat kan bij iedere internetaanbieder die ook glasvezelinternet aanbied en hoeft zeker niet perse bij T-Mobile te zijn.

Vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van dit bericht vragen heeft.
Aarzel niet en neem contact op met het bestuur van de VvE of ons administratiekantoor.

 

PS: Als er vragen binnenkomen waarvan de antwoorden (nog) niet in dit bericht vermeld staan zullen we dat die vraag en het antwoord direct toevoegen. Bekijk dit bericht dus gerust nog een keer.